Ce semnifica fumul de esapament in functie de culoarea acestuia?

Culoarea fumului de esapament pe care masina il emite are o importanta destul de mare in diagnosticarea unor probleme ale autoturismului dumneavoastra. Astazi discutam cu specialistii de la tractari auto Bucuresti despre ce culori poate avea fumul de esapament si ce semnifica sau ce probleme semnaleaza fiecare culoare in parte.

Primul pe lista este emisia de fum alb de esapament. Acest tip de fum poate fi in anumite situatii, in limita normalului. In ce situatii? Dimineata cand pornim masina, pe esapament poate sa apara acest fum alb, din cauza faptului ca pe timpul noptii, mai ales daca temperaturile sunt scazute, se pot forma vapori de apa. Acest vapori de apa vor produce fumul alb atunci cund vom porni masina. Acest tip de fum, in schimb, va disparea relativ repede si nu va produce vreun miros. Deci este inofensiv si nu semnaleaza o problema la masina.

Daca fumul este de culoare albastra atunci situatia se schimba. El semnaleaza faptul ca masina consuma mult ulei, iar in acest sens trebuie sa mergem la service pentru a remedia problema.

Fumul poate sa aiba si culoare neagra. Daca observam faptul ca masina emite pe teava de esapament fum negru, asta inseamna o lipsa de aer, deci poate fi vorba de filtre uzate peste masura, sau de un combustibil necorespunzator.

Asadar, in cazul in care masina emite fum alb care nu miroase si care dispare o data cu incalzirea motorului, acest lucru este normal. Daca, in schimb, avem de-a face cu fum albastru sau negru, acesta poate semnala grave probleme care pot duce la uzura iremediabila a motorului, deci trebuie sa mergem la service pentru verificari amanuntite.

Nu amanati vizita la service, pentru ca orice problema care persista poate sa cauzeze daune care vor fi mult mai greu si mai costisitor de remediat. Indata ce ati observat aceste simptome la masina dumneavoastra, mergeti pentru a obtine un sfat avizat.

logo-footer