Update: Acesta hotarare a fost suspendata pentru moment!

Cu toții am auzit la știri sau la radio discuții despre implementarea vignietei Oxigen în Bucuresti. Ce înseamnă aceasta taxa? Cât trebuie sa plătim, ce mașini pot circula prin Bucuresti fără sa plătească aceasta taxa și de unde o putem achiziționa? Lamurim aceste aspecte în rândurile de mai jos.

Începând de la 1 ianuarie 2020 sunt prevazute urmatoarele reguli, în funcție de categoria de masina: Mașinile electrice, hibride sau cu norma de poluare 5 sau 6 au accesul permis fără restrictii pe toate arterele. Pentru mașinile cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis pe toate arterele numai după ce se achizitioneaza vignieta Oxigen. Pentru mașinile cu norma de poluare non- Euro, Euro 1 sau Euro 2, accesul în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului este interzis, iar cu privire la zonele din afara zonei ZACA, accesul e permis numai după ce este achizitionata o vignieta Oxigen. Cu privire la mașinile Euro 4, accesul mașinilor pe toate arterele e permis numai după ce este achizitionata o vignieta Oxigen, însă termenul pentru aceasta categorie este de 01.01.2021

De ce a fost implementata o astfel de măsura? Pentru creșterea și imbunatatirea calitatii aerului din capitala și pentru incurajarea folosirii transportului în comun, în detrimentul mașinii personale. Actualmente, în capitala circula mașini extrem de poluante și destul de vechi. Probabil ca nu exista bucurestean care sa nu fi văzut mașini tractate de către Tractari auto Bucuresti de pe arterele din capitalei. Pentru a se face o triere a mașinilor poluante și pentru a se crește calitatea aerului, s-a ales implementarea acestei taxe.

Zona ZACA, mai precis Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului se definește ca fiind zona aflata în perimetrul urmatoarelor străzi: Piața Victoriei, Bd Iancu de Hunedoara, Sos Stefan cel mare, Str Polona, Mihai Eminescu, Traian, Nerva Traian, Gheorghe Sincai, Lânăriei, Șerban Vodă, Mărășești, Mitropolit Nifon, Bd Libertății, Calea 13 Septembrie, Sos Pandurilor, Sos Cotroceni, Splaiul Independenței, Str Știrbei Vodă, Berzei, Buzești, Piața Victoriei. Aceasta zona va fi semnalata corespunzător prin indicatoare de informare.

Tarifele vignetei Oxigen se achită în avans, adică trebuie sa avem taxa plătită înainte de a intra în zona restrictionata. Perioadele de valabilitate ale vignetei pot fi: de o zi, o lună, 6 luni sau un an. Prețurile difera în funcție de norma de poluare pentru care se cumpăra vignieta, cei cu o norma de poluare mai mica, platind în mod evident mai mult. Cele mai mari tarife le au mașinile non- Euro.

Perioada de valabilitate a vignetei începe de la ora 0,00 a zilei solicitate și expira la ora 24,00 a ultimei zile pentru care s-a achitat accesul. Dacă vignieta este pentru o singură zi, accesul e garantat pana la ora 24,00 al zilei pentru care a fost plătit. Vignieta poate fi achizitionata online.

Pentru ca toată lumea sa înțeleagă regulile și să se adapteze la noile cerinte, s-a hotărât ca aplicarea amenzilor să fie amanata pana în luna martie 2020. Deci pana în luna martie nu vei primi o amenda, însă după acest termen, dacă nu achiti vignieta Oxigen, riști sa fii amendat conventional. Încasările din taxa Oxigen vor fi folosite pentru proiecte care privesc protecția mediului sau imbunatatirea calitatii aerului.

logo-footer