Filtrul de aer pare o componenta banala si de multe ori este ignorata de soferi. Ba chiar, la reviziile tehnice periodice, pentru a reduce din costuri, aleg sa nu il inlocuiasca crezand ca masina mai poate functiona cu vechiul filtru. De fapt, utilitatea filtrului de aer este foarte importanta. El filtreaza aerul de particule si de impuritati inainte ca acesta sa ajunga la motor. 

Pentru a functiona optim, motorul are nevoie de aer curat, liber de impuritati. Bineinteles ca motorul ar functiona mult mai usor daca nu ar exista acest filtru de aer, dar asta doar in conditiile in care aerul ar fi pur. Ceea ce este imposibil. Mai ales in zonele urbane, supraaglomerate, cum este Bucuresti.

Filtrul de aer este confectionat de obicei din material tip carton sau textil si scopul lui este sa impiedice patrunderea particulelor de praf o data cu aerul in motor. Daca in motor intra particule de praf se poate ajunge la defectiuni majore cum ar fi infundarea catalizatorului sau altele. Din cauza prafului poti ramane cu masina in drum si vei fi nevoit sa apelezi la tractari auto pentru a iti duce masina la service. Un banal filtru de aer infundat sau lipsa acestuia produce daune semnificative masinii.

Este recomandat sa se schimbe cel putin o data pe an filtrul de aer. Atunci cand il vei schimba vei observa cate impuritati a respins si cat de util este de fapt pentru motor si pentru masina.

Un filtru de aer supraincarcat nu iti va mai lasa motorul sa respire, vei simti ca masina trage foarte greu, va fi foarte turata si va creste si consumul de carburant.

Filtrul de aer este o componenta ieftina si foarte simplu de inlocuit. O poti face chiar tu acasa, nu este necesar sa mergi la service. El este pozitionat de obicei ca prim element, montat intr-o carcasa de plastic care este prinsa cu cateva suruburi. Filtrul de aer poate fi dreptunghiular sau cilindric, in functie de modelul sau tipul masinii. Desfaceti suruburile si scoateti filtrul vechi din carcasa. Apoi il inlocuiti cu cel nou. De regula are indicata o anumita parte care trebuie sa fie jos. Dupa aceea, strangeti suruburile si asta a fost intreaga operatiune. Cu un filtru de aer curat, motorul va merge mult mai usor.

Atentie! Nu este indicat sa curatati un filtru folosit in speranta ca il puteti reutiliza. Particulele de praf raman oricum blocate in materialul filtrului, deci efectul va fi acelasi: masina va merge foarte foarte greu pentru ca motorul nu va primi suficient aer. Cumparati unul nou, mai ales ca preturile nu sunt exorbitante.    

Chiar daca este o piesa ieftina, filtrul de aer este o componenta esentiala care asigura bunul mers al motorului, deci nu trebuie sa fie neglijat. 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo-footer