Astazi discutam despre sistemele de siguranta ale masinilor. Pe primul loc este centura de siguranta. Un element poate banal, dar care face diferenta intre viata si moarte de foarte multe ori. Purtarea ei nu este optionala, deci suntem obligati prin lege sa o purtam, altfel putem sa fim amendati contraventional. Exista cateva exceptii in lege cu privire la afectiuni medicale sau la starea de graviditate de a femeilor care ne pot permite sa nu purtam centura de siguranta. 
    Centura de siguranta functioneaza pe un sistem ce se blocheaza atunci cand resimte o tensiune, deci in cazul unui accident sau chiar derapaj sau pierdere de control ea se va bloca pentru a proteja viata soferului sau a pasagerului. Impreuna cu airbagul, sunt doua elemente extrem de importante care salveaza vieti. 
    Centura clasica este cea formata din trei puncte. La scaunele de copii se folosesc centuri in cinci puncte, care este extrem de sigura in cazul in care masina se rastoarna, pastrand copilul in scaun. Materialul din care este confectionata centura este extrem de rezistent.
    Incercati sa va faceti un obicei din a va atasa centura de siguranta inainte sa porniti motorul si sa plecati, pentru ca este extrem de important. Chiar si in cazul unei simple tamponari centura de siguranta isi dovedeste utilitatea. In cazul in care sunteti implicat intr-un accident fara victime, apelati cu incredere un serviciu de tractari auto Bucuresti pentru a va ridica masina.
    Airbagurile reprezinta alt element important de siguranta cu care masinile sunt dotate. Numarul lor minim este de patru airbaguri, dar la masini mai scumpe numarul lor se poate dubla sau chiar tripla. In fata masinii exista airbaguri frontale sau laterale, dar in functie de dotarile masinii ele pot exista si pentru picioare sau tip cortina. Ele se declanseaza in cazul unui impact si impreuna cu centura de siguranta care mentine corpul soferului sau pasagerului intr-o pozitie fixa, salveaza vieti amortizand impactul.
    Poate v-ati intrebat de ce forma scaunelor masinii este cu tetiere sau ce rol au acestea. Pe langa confort, tetierele reprezinta un element de siguranta al masinii. Ele sunt menite sa protejeze regiunea coloanei cervicale in cazul unui impact violent.  
    Un alt element de siguranta il reprezinta amplasarea comenzilor pe volan. Aceasta amplasare nu este utila neaparat pentru confortul soferului, cat este pentru siguranta acestuia si a pasagerilor. O simpla distragere a atentiei in vederea cautarii unui buton, poate sa fie dezastroasa. De aceea amplasarea pe volan, la indemana, faciliteaza accesul si ajuta la mentinerea atentiei la drum.
    In categoria sistemelor de siguranta intra si sistemul ABS si ESP. Cu ajutorul acestor doua sisteme masina se redreseaza si isi pastreaza traictoria, chiar daca facem manevre bruste. Sunt extrem de utile in conditii meteorologice neprielnice, cum ar fi pe ploaie sau pe zapada cand exista riscul de derapaj sau acvaplanare.
    Inginerii auto se straduiesc permanent pentru a optimiza sistemul de siguranta al soferului si pasagerilor, iar datorita acestor inventii s-au salvat vieti. Aceste mecanisme daca sunt coroborate cu o conducere preventiva din partea soferului ne garanteaza siguranta noastra la volan.
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo-footer